Najava 1.kola PLM

RK"Sloboda" Tuzla-RK"Gračanica"

Voljom žrijeba već u 1.kolu, 10.09.2022.g. po mnogim prognozama, trebao se odigrati jedan od derbija ovogodišnjeg prvenstva. Međutim, zbog učešća našeg kluba u 1.kolu EHF European Cupa isti je prolongiran za srijedu 21.09.2022.g. i zakazan za 19,00 sati.

Već na završnici KUP-a u Ljubuškom na isteku prošle sezone, strateg Tuzlaka, Siniša Markota hrabro i odvažno, bez ikakvih kalkulacija najavio je pohod na šampionsku titulu u sezoni 2022/2023.

Stim u vezi agilna Uprava iz Tuzle dala se na posao i već u junu mjesecu angažovala je niz pojačanja.

Na golmanskoj poziciji doveden je mladi 17-to godišnji golman iz Gradačca, Ajnur Omerčić, đak Behrambegove medrese u Tuzli. U odnosu na prošlu sezonu u sastavu su ostali golmani crnogorski internacionalac Filip Borozan, Zdravko Čajić, te Admir Hadrović, talentovani junior koji je u Tuzlu došao iz Kaknja. Odlični Miloš Mojsilov, koji je u prošloj sezoni najčešće bio starter promjenio je klupske boje i napustio Slobodu i otišao put Grčke u PAOK.

Na poziciju pivota iz visočke Bosne stigao je Haris Buljina, koji se pridružio Emiru Jusiću, Eldinu Vukoviću i mladom crnogorskom reprezentativcu Boži Vujoviću na ovoj poziciji.

Podsjetimo da je Buljina u svojoj karijeri pored matičnog, Bosninog nosio i dres Vogošće, odnosno banjalučkog Borca. Sredinom prošle godine imao je tešku operaciju križnih ligamenata i meniskusa, ali se uspješno vratio na teren i sada je prva opcija trenera Markote. Ono što je evidentno kod ovog igrača je veliki potencijal koji se još uvijek nije iskazao kako to BH rukometna javnost očekuje.

Na lijevom krilu je neprikosnoveni Alen Ovčina, a njegova alternativa je Jasmin Nurkanović, te vrlo rijetko Renato Čajić koji sve više igra na svojoj prirodnoj poziciji srednjeg beka.

Desno krilo je rezervisano za Anesa Bećića, a tu je pored Omara Karahodžića, sada i Ante Dragičević. Dragičević je ponikao u Žepču, a u redove Slobode je stigao iz zeničkog Čelika, gdje je bio jedan od najboljih strijelaca Prve lige Federacije BiH, grupa sjever.

Na ovu poziciju kandiduje, premda dešnjak i Amir Imamović, kome je jača strana dobra igra u odbrani. 

Desni bek je kapiten ekipe Emir Suhonjić, a njegova alternativa je još jedan mladić iz Slobodine rukometne škole, Ismar Bajrić. Na ovoj poziciji kao i na lijevom krilu, nije bilo nikakvih kadrovskih promjena u odnosu na lanjsku sezonu.

Na poziciju srednjeg beka doveden je godinama najbolji strijelac PLM, Benjamin Čičkušić.

Od prošle sezone tu su vrijedni i pouzdani Njegoš Đukić, te mladići Renato Čajić i Muharem Milkunić.

U rosteru je i Mirza Jusufović koji se još uvijek nije oporavio od povrede.

U odnosu na prošlu sezonu, Sloboda je na ovoj poziciji ostala bez dva tempo-igrača.

Mario Pavlak prešao je u Metkoviće, a Luka Đorđević u Gradačac.

Velika kadrovska gužva je i na poziciji lijevog beka.

Novo lice je Edo Mehinagić, igrač koji je prije dvije sezone u dresu Maglaja bio ponajbolji i najkorisniji igrač PLM, stigavši do šireg spiska reprezentacije, a onda je lani imao sezonu za zaborav u sarajevskoj Bosni. Šta i koliko može u ovoj sezoni, brzo ćemo saznati.

Tu su i lanjske snage crnogorski juniorski reprezentativac Luka Barjaktarović koji je zbog povrede već neko vrijeme van stroja i Bakir Pirić. Tuzlanski crveno-crni dres, Arsenije Bubić, zamjenio je narandžastim iz Živinica. 

U proteklom periodu Sloboda se suočila sa nizom poteškoća. Povrede igrača, korona virus, odsustvo trenera Markote zbog operacije, sigurno su značajno poremetile planove Slobode.

Međutim, ne sumnjamo da će Tuzlaci spremni dočekati naš međusobni susret.

U pripremnom periodu Sloboda nije previše odmjeravala snage sa ekipama iz našeg prvenstva.

Prvo je u jednoj ležernoj utakmici u Tuzli remizirala protiv Osijeka 32:32 u utakmici gdje su konstantno imali značajnu prednost.

Zatim su opet u Tuzli ubjedljivo savladani od RK"Gorenje Velenje" rezultatom 24:33.

Uslijedio je dvomeč u Osijeku, gdje su savladali domaćina 31:30, a potom i Moslavinu iz Kutine 28:25.

Potom su u Subotici bili bolji od Spartaka 25:24, da bi dan kasnije bez povrjeđenih Mehinagića, Barjaktarovića i Suhonjića, bili poraženi od Metaloplastike 29:34.

Jedinu provjeru protiv BH ligaša imali su u Gradačcu gdje su slavili 39:36.

Posljednju provjeru Sloboda je imala u Vinkovcima gdje je remizirala sa domaćinom 25:25.

Kao i ekipa Slobode i mi u ovom prvenstvu imamo velike ambicije.

Utakmica protiv izvanrednog Izviđača na turniru u Sarajevu kada smo slavili minimalnu pobjedu, najbolje ilustruje da kada smo kompletni i zdravi, možemo pobjediti svakog protivnika.    

Nakon ubjedljivih pobjeda u prvim kolima EHF EC i PLM sa dosta samopouzdanja putujemo u Tuzlu gdje ćemo učiniti sve da seriju od 10 uzastopnih prvenstvenih pobjeda produžimo.

 

Previous
Previous

Najava 3.kola PLM

Next
Next

Edvin Dželilović novi član RK”Gradačac” Gradačac!